Новина: Счетоводителят – един неизбежен разход
(Категория: Статии)
Публикувано от brrabg
сряда 23 септември 2009 - 14:26:18

Счетоводителят – един неизбежен разходРейтинг: 5.7/6 (9 потребителски гласа )Ако вече имате регистрирана фирма трябва да започнете да подреждате бизнеса си.

Едно от първите неща, които трябва да направите е да си намерите компетентен счетоводител. Трябва да знаете, че покрай счетоводителя ще имате повече разходи отколкото приходи. В перспектива обаче тези разходи ще ви спестят доста нерви и пари.

При липса на добър счетоводител и най-добрата бизнес идея може да бъде опропастена.

Как да познаете кой счетоводител е добър?

Добре е да ви бъде препоръчан от ваши познати или бизнеспартньори. Също така е добре да е работил самостоятелно поне една година. Не е препоръчително вие да сте му опитното зайче и да му плащате за да се учи.

След като вече сте избрали някого е добре да поговорите с него и да уточните каква точно услуга ще получите и какви ангажименти към вашата фирма ще поеме.

Не се захващайте с човек, който поема неизпълними и нелогични ангажименти от типа: ако аз ти водя счетоводството няма да плащаш никакви данъци. Трябва да знаете, че е добър този счетоводител, който ви оптимизира данъчните задължения, а не този, който ви ги спестява изцяло.

Нелогично е да не плащате данъци, ако бизнесът ви се развива добре. Такива смели ангажименти обикновено се поемат от „счетоводители”, които работят в условията на драстично нарушаване на счетоводното и данъчно законодателство и некачествената им работа един ден ще се отрази на вашето финансово състояние.

При наемане на счеоводител не търсете най-ниския хонорар. Ниският хонорар обикновено води до незаинтересованост на счетоводителя от вашите проблеми. Колкото по-малко му плащате, толкова по-малко ще сте му „интересен”.

Проверявайте работата на вашия счетоводител. Изисквайте всеки месец да ви представя изготвените месечни отчети. Опитайте се да се научите да ги разбирате. Искайте обяснения от него за нещата, които не са ви ясни.

Опитайте се да разберете поне обобщените счетоводни отчети. Така ще можете анализирате състоянието на фирмата си и да следите за диспропорции и нередности.

Не давайте пари „на ръка” на вашия счетоводител за вноските, които трябва да правите за данъци и осигуровки. Поемате риск да не бъдат внесени, а присвоени. Открийте си банкова сметка и извършвайте основните си разплащания от там. Разходите по обслужване на една банкова сметка са между 100 и 150 лв. на година, но този разход си заслужава.Новина от Регистрация на фирма
( http://regfirms.com/news.php?extend.3 )