Non deposit forex bonus

Get $1500 STARTUP Bonus

Start trading without any investments and risks right now!

Форуми

Отиди на страница       >>  
Редактори:brrabg
Автор Отговор
Славея
сб яну 28 2012, 07:08
Регистриран потребител #1177
Регистриран: сб яну 28 2012, 06:05
съобщения: 1
Ще започвам работа като фризьорка.Имам ЕТ,но патента е много висок.Подготвих документи за регистрация на ЕООД, запазих име на фирмата.И чух за свободните професии-в НАП ми казаха,че Фризьорството не е занаят.Пак там в отдел методика ми казаха,че свободните професии са за интелектуалците-можело да се регистрирам като лице упр-що своб.професия,но трябвало да купя касов апарат.Мога ли за работя законно без касов апарат,ако се регистрирам като лице упр-що своб. пр-сия?От камарата на занаятите няма и следа в Бургас.Някакви облекчения за висшисти има ли?
Най-отгоре
brrabg
сб яну 28 2012, 07:23
Admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: вт сеп 15 2009, 10:30
съобщения: 2590
Няма поблем да се регистрирате като фризьор свободна професия - тогава ще можете да работите без касов апарат, но задължено ще трябва да плащате патент.
Ако регистрирате ЕООД можете да работите без да плащате патент, но пък ще трябва да имате касов апарат.
относно облекченията - специално за фризьори висшисти няма никакви облекчения.
Регистрация като "свободна професия" няма да ви е изгодно. То всъшност ако един касов апарат ви е проблем, както и да се регистрирате все няма да ви е изгодно.
Най-отгоре
tschascha
нд яну 29 2012, 01:06
Регистриран потребител #1179
Регистриран: нд яну 29 2012, 12:41
съобщения: 2
Здравейте! Работя на трудов договор, но планирам да се занимавам епизодично с преводи. Преводаческите агенции /в чужбина/ изискват фактури. Как да постъпя? Удачно ли е да се регистрирам по БУЛСТАТ?

Най-отгоре
brrabg
нд яну 29 2012, 01:13
Admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: вт сеп 15 2009, 10:30
съобщения: 2590
То освен, че е удачно, вероятно ще е и задължително да направите някаква регистрация. Не е сигурно, че рег. в Булстат е най-удачния вариант.
Имайте предвид, че всеки, който извършва услуги (вкл. и преводи) за фирми от друга държава членка на ЕС трябва задължително да има регистрация по ДДС. Това е една от причините, поради която ми се струва, че работа чрез рег. в Булстат не е удачен вариант за извършване на вашата дейност.
Най-отгоре
tschascha
пн яну 30 2012, 09:09
Регистриран потребител #1179
Регистриран: нд яну 29 2012, 12:41
съобщения: 2
Икономически съм страшно неграмотна (дано е само икономически :-)). Много Ви благодаря за отговора.
Най-отгоре
Анонимен
пн май 21 2012, 09:39
Гост
Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете да сметна как е най-изгодно да се регистрира един фризьор. Доколкото знам има 3 варианта.
1. Като свободна професия. Тогава сигурно се плаща патент и не е нужен касов апарат. Къде мога да разбера колко е патента?
2. ЕТ - Тогава освен, че се плаща патент е нужен и касов апарат. Колко са годишните такси за касов апарат? Доколкото знам пенсионните осигуровките са по-високи, докато в горния случай може да се осигурявам на минимална заплата.
3. ЕООД - тогава не трябва да се плаща патент, но е нужен касов апарат и ако оборота надвиши определена сума се заплаща 10% данък. Но в моя случай оборотът е невъзможно да надвиши тази сума. Тук осигуровките сигурно пак няма как да са на минимална заплата.
Когато е регистрирана фирма, въпреки че собственикът ѝ е и единственият работник в нея, 2 осигуровки ли трябва да се внасят - за работника и за собственика?
Най-отгоре
brrabg
пн май 21 2012, 09:54
Admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: вт сеп 15 2009, 10:30
съобщения: 2590
И в трите описани от вас случаи осигуровките са еднакви.
Размера на патентния данък е различен за всяка община. Проверете колко е патентния данък за фризьорски услуги във вашата община.
Относно данъка при ЕООД - плащат се 10% данък върху печалбата (ралика между приходи и разходи), а не ако прихода надвиши опредлена сума.
Колко струва поддръжкат ана касовия апарат - приблизително 100 лв. на година.

При наличие на регистрирана фирма не се плащат две осигуровки ако работи само собственика.
Най-отгоре
Анонимен
пн май 21 2012, 10:42
Гост
Благодаря Ви за бързия отговор!
Все пак осигуровките при ЕТ и ЕООД трябва да са по-високи, защото не се допуска длъжността управител на фирма да се осигурява на минимална заплата, доколкото знам. А ако имам фирма аз се явявам и управител, освен работник в нея.
Все пак излиза, че ЕТ е най-лошият вариант, защото тогава се плаща и патент и е нужен касов апарат, нали така?
А ако регистрирам ЕООД предполагам, че ще ми трябва и счетоводител да подготвя всички нужни документи при внасянето на данъците.
Най-отгоре
brrabg
пн май 21 2012, 10:46
Admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: вт сеп 15 2009, 10:30
съобщения: 2590
Как да ви го кажа по ясно - и в трите случая осигуровките се внасят върху 420 лв. Никакво значение няма като какво се явявате. И в трите случая сте самоосигуряващо се лице и базата за изчисляване на осигуровки е еднаква.
Според мен ще ви трябва счетоводител независимо от това на кой вариант се спрете.
Най-отгоре
Анонимен
пн май 21 2012, 01:44
Гост
Ясно - осигуровките са върху 420 лв.
Но, brrabg, Вие казвате: „Няма поблем да се регистрирате като фризьор свободна професия - тогава ще можете да работите без касов апарат, но задължено ще трябва да плащате патент.“
Преди малко се върнах от НАП, където ми казаха, че фризьорството не може да мине за свободна професия. Ходих и в „Местни данъци и такси“, където се плаща патента. Там ми казаха, че фризьорите не могат да минат точно за свободна професия, но можели да минат като занаятчии. Стигнах до друга сграда на НАП, където още на стълбите една жена упорито ме убеждаваше, че фризьорите задължително трябва да имат касов апарат иначе ще им затворят ателието. Каза, че била работила 40 години това и, че адвокатите може и да минат за свободна професия, но не и фризьорите. Когато ѝ казах, че има фризьори, които работят без касов апарат - като свободна професия, каза да сезирам НАП на някакъв номер започващ с 0700.

Всъщност, всичко това беше очаквано от мен, все пак осъзнавам къде живея.

Сега отварям ЗДДФЛ, където пишело кои са свободните професии. Казаха ми да търся приложение 2, чл. 50.
Най-отгоре
brrabg
пн май 21 2012, 01:51
Admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: вт сеп 15 2009, 10:30
съобщения: 2590
За свободните професии - тя регистрацията в Булстат, не е точно ьза свободна професия, а за занаятчии, които имат съответните свидетеслтва.
За да ви е мирна главата е най-добре да си регистрирате една фирма, да си купите един касов апарат и да си работите спокойно.
Докато обикаляте насам натам, ще изхачите пари за един апарат и ще загубите много време, а вече можеше да събирате приходи.
Най-отгоре
Анонимен
пн май 21 2012, 02:00
Гост
Само, че освен 300 лева за апарата, той има и поддръжка по 100 лева на година :)

Ето какво пише в ЗДДФЛ:
29. "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Сега май ще се обадя на някоя местна телевизия да дойде с мен да обиколим пак същите хора, с които се срещнах днес. Да обяснят пред обществото защо заблуждават гражданите, че фризьорите не можело да минат като свободна професия!
Най-отгоре
Анонимен
сб яну 26 2013, 07:07
Гост
Свободна професия стоматолог трябва ли да има касов апарат или може да отчита услугите само с фактури и касови бележки от кочан
Най-отгоре
brrabg
сб яну 26 2013, 07:46
Admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: вт сеп 15 2009, 10:30
съобщения: 2590
Не, не е необходим касов апарат.
Най-отгоре
Анонимен
вт сеп 17 2013, 12:14
Гост
Здравейте,

Горецитираният списък изчерпателно изрежда свободните професии. Но от тази дефиниция все пак не става ясно какво се разбира под "консултант" Например правоспособен юрист, а не адвокат, може ли да се счита за консултант по смисъла на по-горната дефиниция и да бъде самоосигуряващо се лице?

Благодаря Ви.
Най-отгоре
Анонимен
вт сеп 17 2013, 06:17
Гост
Юрист, без да е адвокат може да се регистрира като консултант - не би трябвало да е проблем.
Най-отгоре
Тон
ср сеп 18 2013, 09:30
Регистриран потребител #2079
Регистриран: ср сеп 18 2013, 09:22
съобщения: 2
Здравейте, интересува ме ако се регистрирам като психолог свободна професия, имам ли право да съществува практиката ми под формата на Център за личностно развитие - имам предвид без да правя регистрация за обучителен център, защото реално в него няма да се водят сертификационни обучения, а само еднодневни тренинги и групи за развитие... Например: Психолог - А.Антонов, Център за личностно развитие Хармония
Най-отгоре
Анонимен
чт окт 10 2013, 05:43
Гост
Здравейте,може ли един,два въпроси и от мен?
Имам позната маникюристка собственик на Ет ,решихме че мога да поработя при нея като фризьорка(работих това преди години) ,но са и казали (счетоводителката ),че не може да има два патента и да назначава хора и че трябвало да преминава в оод..НИЕ БЯХМЕ РЕШИЛИ ДА МЕ НАЕМЕ КАТО РАБОТНИК ПРИ НЕЯ -ФРИЗЬОР НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЧАСОВИ ДОГОВОРИ(40 ЧАСА ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО ) ЗАРАДИ ПО МАЛКАТА ОСИГОРОВКА ЗА МЕН ,ЗА ДА МОЖЕМ ДА СИ ПОДЕЛЯМЕ РАЗХОДИТЕ ДВЕТЕ ,КАТО СЪДРЪЖНИЧКИ НА САЛОНА ...ВЪПРОСИТЕ МИ -КАК МОЖЕ ДА МЕ НАЕМЕ КАТО ЕТ НА МАЛКА ЗА МЕН ОС?КАКВО СЕ ИЗИСКВА ПАТЕНТИ,КАСОВИ -ТЯ ИМА ЕДИН ВЕЧЕ РАБОТИ ВЕЧЕ 6 МЕСЕЦА ...
Най-отгоре
brrabg
чт окт 10 2013, 05:57
Admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: вт сеп 15 2009, 10:30
съобщения: 2590
Това дето и го е казала счетоводителката "че не може да има два патента и да назначава хора" не е вярно и е глупаво, затова е добре да си смени счетодовителката, а това дето и го е казала счетоводителката "трябвало да преминава в оод" не е съвсем за пренебрегване - не, че е задължително, но може да се окаже по-изгодно.
Най-отгоре
diana678
ср окт 16 2013, 10:43
Гост
Zdraveite, lekar sum I iskam da praktikuvam chastno.trqbva li da se regitriram nqkude, I kude?mersi
Най-отгоре
Отиди на страница       >>   

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System

Търсене в сайта

Custom Search

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]

Меню

Последни коментари

[новини] Увеличаване на капитала на ООД (ЕООД)
Публикувано от brrabg на 26 мар : 13:34
Възможно е да.

[новини] Увеличаване на капитала на ООД (ЕООД)
Публикувано от MitkoNK на 21 мар : 08:58
Възможно ли е увеличаването на капитала да се извъ [още ...]

[новини] Защо няма да си регистрирам ООД с капитал от два лева
Публикувано от brrabg на 16 фев : 14:37
Така няма да стане. В набирателната сметка може са [още ...]

[новини] Защо няма да си регистрирам ООД с капитал от два лева
Публикувано от Иво на 13 фев : 08:00
Какъв е проблема да взема назаем от приятел 1000 л [още ...]

[новини] Всеки трябва да си знае правата, или Защо не ни трябва Удостоверение за актуално състояние
Публикувано от brrabg на 22 дек : 12:53
Това са търговски взаимоотношения и не са регламен [още ...]

[новини] Всеки трябва да си знае правата, или Защо не ни трябва Удостоверение за актуално състояние
Публикувано от Димма на 15 дек : 15:20
А имат ли право лица извън посочените в чл. 23 (4) [още ...]

[новини] Защо няма да си регистрирам ООД с капитал от два лева
Публикувано от Кирилов на 06 сеп : 21:22
Не разбирам какъв е проблемът при ЕООД, след като [още ...]

[новини] Публикуване на ГФО за предприятия нерегистрирани по Търговския закон
Публикувано от brrabg на 21 юни : 04:19
На този въпрос може да ви отговори само някой от А [още ...]

[новини] Публикуване на ГФО за предприятия нерегистрирани по Търговския закон
Публикувано от expecially на 20 юни : 11:25
Здравейте, бих искала да попитам защо Публикуван в [още ...]

[новини] Увеличаване на капитала на ООД (ЕООД)
Публикувано от brrabg на 19 апр : 12:18
Важи, защо да не важи. При апорта има някои особен [още ...]