Здравейте, имам следния проблем: ООД с двама съдружници - от 2011г до момента в дружеството работи единия съдружник, който е записан в ТР като управител - без ДУК, осигуряване като СОЛ. Вторият до сега беше не работещ съдружник и е подадена ОКД-5 в НАП за прекъсване на дейност като СОЛ. Сега ситуацията се променя: първият съдружник започва работа по трудов договор и прекъсва дейност в дружеството като СОЛ, а вторият възобновява работа в дружеството като СОЛ. Какви документи трябва да изготвя? 1. Ясно е за ОКД-5 : на първия-прекъсва дейност и втория- възобновява дейност. 2. Тъй като в ТР пише Управител първия / макар и без ДУК/, трябва ли да правим промени там и да правим управител втория съдружник, или е достатъчно Протокол от Общо събрание на което ще пишем, че управител/представляващ ще бъде от .......еди коя си дата втория съдружник а първия съдружник временно прекъсва дейност т.е. остава не работещ съдружник. Или ще стане с нотар. заверено пълномощно от Дружеството към втория съдружник? Тази част не ми е много ясна. Не съм имала до сега такъв случай. Моля Ви за помощ и съвет. Предварително благодаря на всички отзовали се!!
След като сегашния управител вече няма да с еосигурява, трябва да бъде заличен като управител в ТР и да бъде вписан като такъв другия съдружник. Няма да стане само с протокол. Трябва да се впише в ТР.
Благодаря Ви много! От това следва да се направи А-4 /като се попълват само редовете, по които има промяна/; и да се представят в ТР и документите: Нот.заверен подпис на новия управител; Декларации по чл.141, 142 и чл.13 ал.4 от името на новия управеител; бордеро за внесена държ.такса/30лв. май беше/; протокол от ОС; а Учредителен акт ще трябва ли при положение, че там няма промени тъй като име на Управител не се опоменава; На прав път ли съм, или не?
Здравейте, Аз имам въпрос по темата, също. Аз съм съдружник в ООД, но не работя реално във дружеството. Мога ли да се регистрирам в Бюрото по труда? Мога ли да бъда съдружник и във второ дружество, което няма отношение с първото?
Можете да бъдетете съдружник в колкото си искате дружества. Дали можете да се запишете в бюрото по труда - да, дали имате право на някакво обезщетение - зависи от доста неща - дали сте управител, дали сте регистрирани като СОЛ и т.н.
Прочетох темата защото ме интересува, а имено: "На прав път сте. Освен това което се променя, трябва да се отбележи и заличаване на стария управител. " Какво значи да се заличи стария управител- нов А4 , или само да се отбележи с кръстче срещу името му и след това да се напише името на новия управител. Благодаря предварително за отговори!