Прочетох доста от темите за продажба на дялове в този сайт, който наистина е конкретен и богат на инфо. В моя случай-фирмата е регистрирана през 2003 имала е1-год. дейност и напрактика нефункционира от януари 2004г, няма задължения към никого и съответни претенции към никого. Не е пререгистрирана в АВп.Единия съдружник е чужденец, живеещ в чужбина и притежава 60% от ООД-то. Иска да се освободи/продаде/ и от тях, не срещу цена т.е формално ще бъде 1лв. цената на сделката.Какви документи и къде се представят за извършване на продажбата? Таксите какви са?
Първо трябва да имате и купувач на дяловете. Покупко-продажбата става с нотариално заверен договор за покупко-продажба на дружествени дялове. След като е факт продажбата има доста варианти в зависимост от това дали дружеството ще си остане ООД или ще стане ЕООД. Но горе долу действията са като при регистрация на нова фирма.
Разгледайте партидата на дружеството с този ЕИК 148106886, там има няколко такива покупко продажби на дялове.
Много лесно изглежда, но ако другия собственик не се интересува от покупката и на практика е съгласен дори да ликвидира фирмата. И двамата искат да приключат, но за чужденеца процедурата по чакане 6 месеца и повече е абсурдна.Може ли нещо по-ефикасно да се направи?
За съжаление 6 месеца даже са малко повече. На практика при идеалния вариант месеците са 8 и на чужденеца ще му се наложи да свиква. Освен това независимо от всички приказк за това колко е по-лесно в чужбина, чужденеца съвсем точно знае, че не е така. По цял свят процедурата по заличаване на фирми е тромава. На мен не ми е известно някъде да става много по-бързо, отколкото в България.
Той няма защо да свиква, живее там и в България е бил през 2003-та сумарно само 10-тина дни. Тръгна амбициозно с тази регистрация на фирма, но като обходихме сектор хранително- вкусово производство се хвана за главата, плати си каквото беше обещал на инженера, който го съпровождаше и си замина.Още в началото споменах, че на практика няма дейност, но явно е решил да приключи и да изчисти името си от всякакви документи, защото ми е изпратил пълен отчет от тяхната АВп, че няма оборотии задължения смесената фирма. Така че в действителност говорим за заличаване на фирма, която не е функционирала.Не знам дали е правил други ликвидации и дали има други смесени фирми съответно дали се е сблъсквал с европейската практика.Човекът е бил коректен и затова бихме искали да приключим по възможно най-ефикасния взаимоизгоден начин.
А възможно ли е чужденецът с нотариално заверено пълномощно в чужбина да натовари човек от България да подпише от негово име пред български нотариус договора за покупко- продажба на притежаваните от него квоти в смесеното дружество
Може да. Няма проблем. Пълномощното може да се завери от всяко българско посолство в чужбина. Посланниците в чужбина имат правата на нотариуси за съответната държава.
Благодаря! Аз ще бъда упълномощената от страна на чуждото лице да го представлявам в продажбата на неговите 60%, а другия собственик на ООД-то ще изкупи дяловете на чужденеца и ще се превърне в притежател на 100%. Какви документи от страна на чужденеца, освен нотариално заверено пълномощно да изискам за да протече сделката гладко.
Друго не ви трябва. Пълномощното е достатъчно. Ако чужденецът е управител в дружеството за да се направи вписването трябва и молба за освобождаване на управител от негова страна. Ако няма такава молба ще престане да бъде съдружник, но ще продължи да бъде управител.
Само да повтаря, за което се извинявам предварително!Необходимо е 1.нотариално заверено пълномощно от чуждо лице, че ме упълномощава да продам неговите 60% на Х и 2. молба от негова страна да бъде освободен като управител.Само тези 2 документа се представят на нотариуса и той извършва сделката?
Само да повтаря, за което се извинявам предварително!Необходимо е 1.нотариално заверено пълномощно от чуждо лице, че ме упълномощава да продам неговите 60% на Х и 2. молба от негова страна да бъде освободен като управител.Само тези 2 документа се представят на нотариуса и той извършва сделката?Нищо друго от чужбина???
То не е работата до електронното. Работата е в желанието. Докато държавните служители те гледат с досада, защото им прекъсвате сладката почивка ще е трудно.
Ако фирмата не се е пререгистрирала в Агенцията по вписвания до момента, а е основана 2003 г. може ли да се изкупят дяловете на единия собственик от другия и едва тогава последният да обяви промените и новите условия в в Аг по вписв.?