Здравейте Имам ООД където сме съдружници с мои приятел, той иска са напусне фирмата , а аз съответно фирмата да си остане ООД и приятелката ми да стане правопиемник на неговите 50 дяла.
Документите които съм подготвил са: 1.Заявление А4 2.Договор за покупко продажба 3.Нов Актуален дружествен договор 4.Протокол от общото събрание 5.Декларация по чл.13. ал.5 6.Ще внеса държавната такса
Въпросите ми са следните: 1.При попълване на А4 не съм сигурен кои да пища като заявител. Да се запиша само аз, или и съдружникът ми (двама заявители). 2.Мога ли да упъномощя друго лице да занесе документите в Агенцията по вписванията, при положение, че му издам пълномощно с нот.заверка. 3.Трябвали да има молба за приемане на съдружник. 4.Дали не изпускам някакъв документ.
Изпускате някои неща. Трябва ви декл. по чл. 13 ал. 4 а не по ал. 5. Заявител може да бъде само управител или адвокат. Ако управителя представлява дружеството самостоятелно, то се вписва един заявител. Договора за попкупко продажба трябва да е с нотариална заверка. Трябва молба от напускащия съдружник, да бъде освободен от дружеството, молба от новия съдружник да бъде приет в дружеството и декларация че приема дружествения договор.
И аз съм със същия казус. Подготвих документите, стигнах до попълване на заявление А4 и ми изникнаха въпроси. Ще питам така: "А" и "В" са съдружници в ООД. "В" продава дела си на "С". На стр. 1 от заявление А4 (Данни на заявителя) се попълват имената на "А" и на "С"? На стр. 4 т. 7 "Управители" се попълва името на "В" и се чеква "заличаване". Пише ли се името на "А" и името на "С"? На стр. 4 т. 19 "Съдружници" се пише името на "В" и се чеква "заличаване". Попълва ли се името на "А" и на "С"? После ми е ясно, че на стр. 5 т. 24 На "Прехвърлител" се посочва името на "В", а на "Правоприемник" името на "С".
Мерси много за бързия отговор. Аз си регистрирах фирмата, но управител е моят приятел, така че той ще е заявител. Сега когато прегледах заявлението ми за регистрация видях, че като начин на представяне не съм зачеркнал нищо.Дали да ни пиша и двамата като заявители за по сигурно или само той както си е управител.При вписването ще се запиша себе си като нов управител, като съответно залича стария , въпроса ми е в новото заявление А4 да зачеркна друг начин на управление - заедно и поотделно или да не го правя. Благодаря предварително.
Не го правете, по добре е всеки управител самосотоятелно да може да управлява. А заявленеито за промени се подава не от стария, а от новия управител. Този, който освобождавате от дружеството няма право да бъде заявител.
И аз съм със същия казус. Подготвих документите, стигнах до попълване на заявление А4 и ми изникнаха въпроси. Ще питам така: "А" и "В" са съдружници в ООД. "В" продава дела си на "С". На стр. 1 от заявление А4 (Данни на заявителя) се попълват имената на "А" и на "С"? На стр. 4 т. 7 "Управители" се попълва името на "В" и се чеква "заличаване". Пише ли се името на "А" и името на "С"? На стр. 4 т. 19 "Съдружници" се пише името на "В" и се чеква "заличаване". Попълва ли се името на "А" и на "С"? После ми е ясно, че на стр. 5 т. 24 На "Прехвърлител" се посочва името на "В", а на "Правоприемник" името на "С".
Чак от двама заявители няма нужда, ако представляват дружеството по отделно. При управителите се пише този, който е упраивтел. Ако "C" е управител съггласно решението на ОС се вписва в т. 7
В раздел съдружници се вписват всички съдружници и се отбелязва заличаване на този, който напуска.
т. е. ако съдружниците нямат договор за управление т. 7 не се попълва?
Да си управител и да имаш или нямаш договор за управление са различни неща. Фирмата не може да бъде без управител, но няма проблем управителя да няма договор за управление. В т.7 задължително трябва да се посочи управителя, който е избран от общото събрание.
Здравейте отново Последно нещо преди да пусна документите. Така доколкото разбирам, при положение , че моят приятел които е съдружник и настоящ управител в момента , не може да бъде заявител ,а аз като бъдещ управител (като в същото заявление си обявя смяната на съдружника т.е моята приятелка, която ще стане приемник на неговите дялове). Благодаря ви предварително.
Здравейте, не пускам нова тема, При регистрация на ново ООДс с двама управители, които са заедно и поотделно, заявители са и двамата или може само единия, който е избран с протокол на общото събрание?